www.crohnovanemoc.cz
Claudie

Užitečné informace

Stále vyhledávám další užitečné informace. Přečtěte si příspěvky, které jsem pro Vás vybrala. Určitě v nich najdete mnoho nových a podnětných údajů, zejména ve vztahu k jídlu a překonávání obav z něj.

Dobroty

BROKOLICOVÝ NÁKYP S KROUPAMI A MRKVOVÝM SALÁTEM

4 PORCE
  • 500 g brokolice
  • 300 g vařených krup
  • 300 g strouhaného eidamu 30 %
  • 250 ml smetana ke šlehání, rama creme coulines
  • 2 vejce
  • koření z bylin a solí moře od Justu
  • Na salát:
  • 300 g strouhané mrkve
  • 200 g strouhaných jablek
  • šťáva z jednoho citronu

Zvlášť uvaříme brokolici a kroupy s trochou soli. Do krup vmícháme uvařenou rozmačkanou brokolici a 2/3 strouhaného sýra. Vše zalijeme smetanou s rozmíchanými vejci. Dáme do zapékací mísy a posypeme zbytkem sýra. Pečeme v troubě 45 minut při 180 °C.

Salát připravíme tak, že smícháme nastrouhanou mrkev s nastrouhanými jablky a ochutíme citronovou šťávou.

Energetická hodnota 1 porce: 2509 kJ

CUKETOVÉ RIZOTO SE ZELENINOU

4 PORCE
  • 300 g rýže
  • 300 g cuketu
  • 2 vejce
  • olivový olej
  • 200 g mražené zeleniny lahůdkové
  • 100 g strouhaného sýra ementál nebo eidam
  • koření z bylin a solí moře od Justu

Rýži uvaříme podle návodu v mírně osolené vodě. Na olivovém oleji (cca 2 polévkové lžíce) osmahneme očištěnou a na kostičky nakrájenou cuketu, ochutíme kořením z bylin a solí moře od Justu. Až cuketa změkne, přidáme dvě vejce a rychle zamícháme. Mraženou zeleninu si připravíme v páře, jemně okořeníme. Do scezené rýže vmícháme nejprve dušenou zeleninu a pak cuketovou směs. Podáváme posypané strouhaným sýrem.

Energetická hodnota 1 porce: 1905 kJ

JÁHLOVÝ DORT S MEDOVÝM KRÉMEM

10 PORCÍ
  • 500 g jáhel
  • 250 g třtinového cukru
  • 2 žloutky, 2 bílky
  • 100 g rozinek
  • Na medový krém:
  • 1 odtučněný krémový tvaroh
  • 2 nízkotučné smetany ke šlehání
  • 3 lžíce medu
  • Na ozdobení:
  • 400 g meruňkového džemu
  • čokoládová poleva
  • čerstvé nebo kompotované ovoce
  • lístky máty

Jáhly spaříme vařící vodou a uvaříme ve vodě podle návodu. Ke konci vaření přidáme 150 g cukru. Žloutky ušleháme se zbylým cukrem, zvlášť vyšleháme bílky (do tuhé pěny). Obě směsi pak spolu s rozinkami zamícháme do uvařených jáhel, které jsme nechali trochu vychladnout. Takto vzniklou směs vložíme do kulaté, středně velké, vymazané formy. Pečeme cca 30 minut ve vyhřáté troubě při 200 oC. Upečený dezert necháme vychladnout. Medový krém připravíme tak, že smícháme tvaroh a tři lžíce medu. Do této směsi zamícháme ušlehanou smetanu. Na vychladlý korpus navršíme meruňkový džem, medový krém a pokapeme čokoládovou polevou. Před podáváním ozdobíme každou porci čerstvým nebo kompotovaným ovocem a lístkem máty.

Energetická hodnota 1 porce: 1965 kJ

KRŮTÍ PLÁTKY V JOGURTU S KVĚTÁKOVOU KAŠÍ A BALKÁNSKÝM SÝREM

4-5 PORCÍ
  • 1 kg krůtích prs bez kostí
  • 150 g bílého nízkotučného jogurtu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce koření Nahrom od Justu
  • Na květákovou kaši:
  • 700 g květáku
  • trocha soli (cca 1 lžička)
  • 250 g balkánského sýra

Maso očistíme, nakrájíme na menší medailonky a naložíme přes noc do marinády z jogurtu, oleje a koření Nahrom. Po naležení smažíme na teflonové pánvi s trochou olivového oleje dozlatova či dokřupava, podle chuti. Květák nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka v mírně osolené vodě (cca 1 lžička soli). Květák rozmačkáme v misce, přidáme rozdrolený balkánský sýr. Jídlo podáváme s čerstvými rajčaty.

Energetická hodnota 1 porce: 1764 kJ

MLETÉ MASO V KAPUSTOVÉM LISTĚ S CELEROVÝMI PLACKAMI

6-7 PORCÍ
  • 10 listů kapusty
  • 1 kg vepřového masa, umeleme
  • 1 polévková lžíce koření na mleté maso
  • 2 velké cibule
  • 100 g sterilované kukuřice
  • 200 g uvařené rýže
  • olivový olej
  • česnekové koření od Justu
  • Na celerové placky:
  • 800 g strouhaného celeru
  • 4 vejce
  • 50 g otrub
  • koření z bylin a solí moře od Justu
  • strouhanka na zahuštění

Nakrájenou cibuli osmahneme na olivovém oleji, maso okořeníme. Po osmažení přisypeme rýži a kukuřici. Mezitím si povaříme kapustové listy cca 10 - 15 minut. Necháme je okapat. Do každého listu dáme cca dvě polévkové lžíce masové směsi. Podle libosti dochutíme, zabalíme a vložíme do pekáčku. Potřeme olivovým olejem a posypeme česnekovým kořením
od Justu (toto koření je upraveno pro osoby s dietním omezením a nevyvolává nadýmání). Dáme do trouby zapéct na 20 - 30 minut při 160 °C. Nastrouhaný celer okořeníme, přidáme 4 vejce a otruby, tvoříme placičky, směs případně zahustíme strouhankou. Placičky osmahneme z každé strany na troše olivového oleje, případně nasucho na teflonové pánvi.

Energetická hodnota 1 porce: 1429 kJ

PANGASIUS S VEJCEM A ŠPENÁTOVÝMI TĚSTOVINAMI

2 PORCE
  • 2 filety pangasiuse
  • 1 vejce M
  • olivový olej
  • trochu soli
  • 150 g rýžových těstovin
  • jedno balení mraženého špenátu
  • 1 velká cibule
  • koření z bylin a solí moře od Justu, česnekové koření od Justu

Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Filety pangasiuse okořeníme
kořením od Justu, zprudka osmahneme na olivovém oleji a pak necháme na mírném ohni podusit. Uvaříme rýžové těstoviny s trochou soli, scedíme a necháme pod pokličkou. Na olivovém oleji osmahneme cibulku (cca jedna lžíce olivového oleje) a přidáme špenát. Podusíme, dochutíme kořením od Justu a trochou česnekového koření od Justu. Do těstovin vmícháme špenát. Na talíř aranžujeme rybu, poklademe vejcem, jako přílohu podáváme rýžové těstoviny se špenátem.

Energetická hodnota 1 porce: 2510 kJ

PAPRIKY PLNĚNÉ KUSKUSEM

4 PORCE
  • 4 ks zelené papriky nepálivé
  • 50 g kuskusu
  • 100 g strouhaného sýru
  • 2 Pl kukuřičného oleje
  • 1 Pl sezamových semínek
  • česnekové koření od Justu nebo 1Pl majoránky

Kuskus spaříme vařící vodou v poměru 1: 2 a necháme pod pokličkou dojít. Smícháme ho s nastrouhaným sýrem a sezamovým semínkem, dochutíme majoránkou nebo česnekovým kořením. Paprikám odřízneme pouze vršky se stopkou a zbavíme je jádřinců. Naplníme je směsí z kuskusu, mírně po povrchu osolíme a osmahneme na kukuřičném oleji z každé strany. Můžeme také grilovat v troubě, je třeba ovšem papriky potřít směsí kukuřičného oleje, solí nebo grilovacího koření.

Energetická hodnota 1 porce: 780 kJ

POMERANČOVÉ MUFFINY

6 PORCÍ
  • 2 Pl nastrouhané pomerančové kůry
  • 2 Pl pomerančové šťávy
  • 4 bílky
  • 4 žloutky
  • 100 g jemného pískového cukru
  • 150 ml mléka
  • 2 Pl špaldové mouky

Připravíme si tak šest muffinových formiček, troubu předehřejeme na 180 oC.
Pomerančovou kůru mírně svaříme s pomerančovou šťávou. Utřeme 4 žloutky s cukrem, do kterého za stálého míchání přilejeme horké mléko. Do hustého těsta vmícháme pomerančovou směs, mouku a nakonec vyšlehané bílky. Pečeme v předehřáté troubě. Zdobíme čokoládou či jen pocukrujeme.

Energetická hodnota 1 porce: 662 kJ

RAJČATOVÝ FAZOLOVÝ SALÁT S PETRŽELKOU

6 PORCÍ
  • 6 velkých rajčat
  • 100 g bílých fazolí
  • svazek petrželky
  • jedna velká cibule
  • 2 Pl kukuřičného oleje
  • trochu soli nebo koření Just

Nejprve si namočíme fazole přes noc do vody. Ráno vodu slejeme a v nové vodě vaříme fazole doměkka, ke konci vaření mírně osolíme. Nakrájíme si do velké mísy rajčata na kostičky. Na pávni zpěníme na kukuřičném oleji nakrájenou cibulku, přidáme uvařené fazole a mírně orestujeme. Celou směs smícháme s rajčaty a posypeme nakrájenou petrželkou. Dochutíme Justem nebo mírně osolíme, nejlépe mořskou solí.

Energetická hodnota 1 porce: 544 kJ

SEKANÁ Z ČERVENÉ ČOČKY A TOFU

12 PORCÍ
  • 500 g červené čočky
  • 400 g zeleninového tofu
  • 1 pl kukuřičného oleje
  • 4 žloutky
  • 4 bílky
  • kukuřičná strouhanka na dohuštění a obalení
  • česnekové koření od Justu nebo dva stroužky česneku
  • mořská sůl

Červenou čočku uvaříme doměkka, nenamáčíme. Tofu nakrájíme na malé kostičky, můžeme také nastrouhat nahrubo. Vyšleháme si sníh ze 4 bílků. Smícháme zcezenou červenou čočku, tofu, 4 žloutky, prolisované stroužky česneku, sůl a nakonec sníh z bílků.Celou směs mírně dohustíme trochou kukuřičné strouhanky. Nakonec sekanou posypeme kukuřičnou strouhankou, dáme do vymazané formy a pečeme cca 40 minut dozlatova.

Energetická hodnota 1 porce: 849 kJ

SOJOVÝ BANÁNOVÝ BAVORSKÝ KRÉM

5 PORCÍ
  • 3 plátky želatiny
  • 250 ml vody
  • 6 Pl sušeného sojového mléka
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce jemného pískového cukru
  • 2 bílky
  • 125 ml ušlehané smetany ke šlehání
  • 3 veké banány

Formičky na puding lehce vytřeme tukem. Želatinu necháme nabobtnat. Žloutky s cukrem ( 3 Pl cukru) utřeme do pěny. Vodu smícháme se sojovým práškem a rozmixovanými banány. Vzniklé mléko přivedeme pozvolna k varu. Do utřeného cukru s vejci vmícháme sojové mléko a mírně povaříme tak, aby krém ulpíval na vařečce. Do horkého krému vmícháme želatinu. Necháme mírně zatuhnou a poté do něj zamícháme ušlehanou šlehačku a tuhý sníh. Po zchladnutí vyklopíme a podáváme.

Energetická hodnota 1 porce: 907 kJ
Objednejte si zpravodaj
zdarma na svůj e-mail.
bulletin